Історія появи алкоголю. Ч.2.

0_b57dd_6404fd2b_XLЩодо істориків, то серед них одностайності з приводу бренді. Як прабатьківщину називають і Стародавню Грецію, і Стародавній Китай, і навіть Стародавній Вавилон. Основна гіпотеза така: щоб вино не зіпсувалося при транспортуванні і бочок було менше, а відповідно і в’ючних тварин. в дорозі і займало менший обсяг при транспортуванні, купці навчилися дистилювати його, а перед тим як продати, просто доливали води. Але незабаром була помічена нова особливість «дистиляту» — після часу, проведеного в дубовій бочці, він набував специфічного нового і приємного аромату.

Його стали називати перепаленим вином – від голландського «branwin». Незабаром у Європі його стали віддавати перевагу звичайному вину.

Так, згодом у багатьох країнах Європи почали з’являтися свої власні різновиди цього концентрату. Бренді виробляють і з винограду, і з інших фруктів, інший важливим технологічним елементом є спосіб зберігання. У франції роблять з яблук кальвадос, у Чехії – сливовицю, у Грузії – чачу, але, звичайно, найбільш популярний виноградний бренді коньяк.

До речі, варто означити, що у всій Європі коньяком називають лише бренді з департаменту Шаранта, у місті з однойменною назвою та сорти, з якого він виготовлений регламентованим законодавством. Так що все, що пишуть на популярних у нас етикетка, технічно – неправда.

Що стосується горілки- той тут зовсім містика. На її винахід претендує безліч країн, — Росія, Білорусія, Фінляндія, Україна та Польща, — наводячи «неспростовні докази». Перші згадки про горілку, документально підтверджені, відносяться до 12 століття та арабських джерел. Саме араби відкрили процес дистиляції, вважається, що перський лікар Ар-Разі в 11 столітті зумів уперше виділити етанол. Але спочатку цей продукт використовувався виключно для лікарських цілей.

Росія має бути вдячна появі горілки генуезьким купцям, які в 1386 піднесли досі невідомий напій московському князю Дмитру Донському. Вже з 15 століття держава намагалася взяти виробництво та продаж під свою повну монополію, а 1533 року саме так і сталося.

Та горілка, яку знаємо і яка відома у світі як російська горілка з’явилася лише у 2-й половині 19 століття, в 1894 році (40 вагових частин етилового спирту, вугільний фільтр), до цього хлібне вино мало в собі від 25 до 60 градусів.

За матеріалами whoyougle.ru

Комментарии к записи Історія появи алкоголю. Ч.2. отключены

Filed under Історія, Факти

Comments are closed.