Історія алкоголю вимірюється жодною тисячею років. І практично немає такої стародавньої цивілізації, де б не знали, як виготовити дурманний напій.
Найдавнішим із усіх алкогольних напоїв вважається пиво, ймовірно через перші злакові культури, які почала вирощувати осіла людина. Рідкий хліб – так іноді називають пиво і досі. Перші розкопки, що підтверджують цю думку, були проведені на території Месопотамії, де знайшли клинописні шумерські таблички з рецептами. Таким чином, пінному напою вже близько 7 тисяч років.
У Стародавній Греції та Римі пиво вважали традиційно варварським напоєм і популярним було лише у римських простолюдинів, та й то вже ближче до заходу імперії. Кельти і сакси, галли та інші німецькі народи варили пиво з появи перших поселень, використовуючи як сировину ячмінь. овес, жито.
За часів Середньовіччя процесом виготовлення пива зацікавилися ченці та почали варити його при монастирях, удосконаливши технологію додаванням хмелю. Так, у 15-16 століттях виникли цілі пивоварні, що об’єднували пивоварні цехи. У 1516 році в Баварії король видав указ про стандарти варіння пива, згідно з яким при його виготовленні повинні бути використані тільки вода, хміль і ячмінь. Фактично це був перший німецький стандарт. І лише у 19 столітті до цього списку потрапили дріжджі.
До Росії пиво потрапило і стало популярним за Петра I, а зараз ця країна входить до першої четвірки країн-виробників та споживачів напою.
Вино також є одним із найдавніших алкогольних напоїв – археологи знаходили в Єгипті судини з явними залишками, які орієнтовно датовані 6-м сторіччям до н.е. До речі, саме у Стародавньому Єгипті стали ставити на амфорах позначки з датою розливу.
У Стародавній Греції та Римі вино було основним напоєм всіх верств населення, причому у Греції було прийнято розбавляти його водою. Кріплене вино доставляли з Фінікії і його використовували тільки з особливого випадку. В принципі в Античній культурі, де були спеціальні боги вина зі своїм почетом цей напій вважався практично сакральним. На честь Діоніса і Бахуса влаштовувалися особливі святкування та розваги, наприклад, Елевсінські містерії.
Клімат Адріатики та італійського узбережжя дуже сприяв розвитку виноробної культури, а коли Рим завоював половину тогочасної ойкумени, вино поширилося по всій Європі. Саме в ті давні часи на території тодішньої Франції було закладено найкращі виноградники.
У Середньовіччі, зрозуміло, найкраще вино вироблялося за монастирів, яким належали кращі родючі землі. Всі це були виключно сухі столові вина, — перше ігристе винайшли в Шампані тільки в 1531, а зміцнювати вино — в 1715.
Європейські переселенці завжди влаштовували виноградники у відповідних кліматичних зонах: вино з’явилося і в Каліфорнії, і в Австралії, і в Південній Африці.
За матеріалами whoyougle.ru