Ром та віскі

indexАлкоголь з урахуванням вичавки з цукрової тростини, тобто. тростинна компанія, була відома давно, ще в Індії та Китаї. Власне в обидві Америки він потрапив завдяки європейцям саму ж історію становлення напою можна вести з 17 століття, коли жителі карибського архіпелагу виявили, що цукрова патока тростини легко і швидко зброджується, стаючи напоєм за міцністю приблизно пива.
Вперше напій, який можна назвати справжнім ромом з’явився, коли його стали нормально дистилювати для підвищення фортеці. Він практично відразу став найпопулярнішим на Карибах і в колоніальній Америці.

Є два варіанти появи «ром». Перша версія — від «saccharum» — латинська назва цукрової тростини. Друга — в результаті редукції слова «rumballion», яка означає «бардак». Найбільшими любителями рому були, зрозуміло, пірати та мореплавці. У ті дні зберігати воду ще особливо не вміли, вона просто тухла, а ром залишався живим весь час плавання, його пили і так і дезінфікували погану воду.

Перші американські колоністи теж боялися пити прісну воду з невідомих джерел, і щоб не захворіти розбавляли її ромом. Цифри споживання рому до громадянської війни були досить загрозливими — 13,5 літрів на рік на людину, включаючи дітей.

У другій половині 19 століття з’явилася технологія виготовлення світлого рому, ніжнішого за смаковими відчуттями. Зараз є кілька найпопулярніших видів рому: світлий, темний та золотий. Іноді їх класифікують по-іншому: білий або срібний, бурштиновий, чорний. Градуси в напої залежать від країни, де ром був виготовлений: наприклад, для Чилі мінімальна фортеця — 40 °, а в Колумбії — 50 °.

Поговоримо про віскі: це традиційна суперечка Шотландії та Ірландії. За ірландською легендою його створив святий Патрік, покровитель Ірландії. Але вперше згадки про виски з’явилися в документах казначейства Шотландії, датованих 1494 роком. До 16-17 століть віскі робили по всій Шотландії з ячменю, жита та пшениці.

Протягом кількох сотень років і шотландське та ірландське віскі відбувалося «з-під підлоги», тобто. напівлегально. Це було з величезними податками, введеними Англійським урядом. Виробництво віскі було легалізоване лише у 19 столітті.

Вже на початку 20 століття віскі стало популярним і в Європі, і в Америці, що не в останню чергу було пов’язано з неврожаєм винограду та виснаженням традиційних запасів бренді.

Віскі виробляють і в Штатах знамениті бурбони, але на відміну від шотландського та ірландського з кукурудзи.

За матеріалами massandra.ucoz.ua

Комментарии к записи Ром та віскі отключены

Filed under Історія, Факти

Comments are closed.